onsdag 15 januari 2014

Isoleringsbrist

Trots den ofantligt milda vintern vi än så länge haft, kan det ibland vara lite lätt kylslaget i det lilla Torpet.
Skulle det säljas skulle det stå så här om det hos mäklaren :
Småländsk Semesteridyll!
Litet, charmigt fritidshus mitt i den småländska vildmarken. Huset är i renoveringsbehov men här finns den lantliga charmen. Äldre standard.
Visst låter det trevligt?
Det är väldigt trevligt. Men vissa dagar är det inte helt fantastiskt att stiga upp ur den varma sängen, där jag ligger under ett jättevarmt, stort täcke med två varma kattelement. Vissa dagar är det skitkallt!
Men då kan man ju plocka fram det lilla esset ur sin pyjamasärm.
Man slinker ur sängen, trär fötterna i tofflorna och kroppen i morgonrocken och så tänder man en brasa i den öppna spisen man råkar ha i sitt sovrum. Sen kryper man ner i sängen, som inte hunnit kallna, igen och väntar på att värmen från brasan ska sprida sig i rummet.
Det, mina vänner, är inte kattskit!

Idag har det blivit dags för storbyk. 
Jag tvättar så sällan som möjligt på vintern. Min tvättmaskin står i ett litet hål i marken som även kan kallas för Torpets källare. Där är det kallt, singel på golvet och lågt till tak. Där finns visserligen en liten padda som har sitt vinterkrypin under en gammal gryta, men det gör det fortfarande inte jätteskojigt. Hen svarar inte ens på tilltal. När tvätten sen äntligen är tvättad måste den hängas på tork inne. Trist! Tacka vet jag när man kan hänga tvätt i långa rader ute mellan träden på sommaren. Åh, vilken doft...
Något av det absolut bästa som finns skulle kunna vara att få gå och lägga sig, för öppet fönster, en sommarnatt, när man cyklat hem från ett nattbad i sjön, i helt rena lakan som just har plockats in från tvättlinan ute, där de hängt och torkat efter dagens tvätt. Man sover så gott den natten!

Men... Där är vi inte nu.
Nu är det +-0 ute och på marken ligger fortfarande lite, lite lätt snö och jag ska gå ner i kalla tvättstugan och hämta upp dagens första tvätt.

2 kommentarer:

  1. Då prövar jag igen med en kommentar :) Det är härligt med tvätt som doftar "ute". Förr lät man tvätten hänga ute på vintern o frystorka, det fungerade det oxå. Tack, för härliga inlägg! Mariana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör min mormor än. Jag hade ockå gärna gjort det om jag inte hade haft så kalla händer. Blöt tvätt och mina kalla händer ute på vintern är ingen bra kombination. Dessutom verkar den här vintern regna bort och då fungerar det ju inte heller så bra...
      Roligt att du tycker om det jag skriver!

      Radera